Jouw straat ook een Lief & Leedstraat?? 

Het helpt enorm bij de aanpak van eenzaamheid wanneer inwoners meer naar elkaar omkijken. Dat gaat eigenlijk verder dan alleen eenzaamheid: ook als het gaat om (blijven) meedoen en langer zelfstandig thuis wonen kunnen buren daar een belangrijke bijdrage aan leveren.

Buren komen qua belang naast de familie op de tweede plaats, vaak zelfs vóór vrienden en kennissen. Buren zijn er immers altijd, ze zijn goede signaleerders, bieden makkelijk praktisch hulpverlening (boodschappen, hondje uitlaten e.d.) en zijn vaak bereid tot gesprekjes. In Rotterdam is daarom het idee van de Lief &Leedstraten bedacht.

Het is een eenvoudige manier om ‘sociale participatie’ van de grond te trekken. Een manier die van onderop werkt, een bewonersinitiatief is. Het belangrijkste kenmerk van het concept Lief & Leedstraat is eenvoud: één of meer bewoners in een straat (vaak gangmakers genoemd) beheren een Lief & Leedpotje dat jaarlijks door de gemeente wordt gevuld met €150,-. Vanuit dit potje worden kleine individuele attenties betaald zoals een bloemetje, een reep chocola of een kaart voor een buur die ziek is of eenzaam, voor een nieuwe bewoner, voor een echtpaar dat 50 jaar getrouwd is enzovoorts. Het Lief & Leedpotje werkt natuurlijk het best als het bekend is in de straat. De gangmakers zorgen daarvoor.

In Oegstgeest gaan we ook starten met Lief & Leedstraten. Vanaf nu kunnen straten die belangstelling hebben zich aanmelden. Wil je meer weten? Wil je van jouw straat een Lief & Leedstraat maken? Neem vrijblijvend contact op Mirjana Pannekoek  of Sietske Steenbergen.

Of meld je aan via pannekoek@oegstgeest.nl voor het online Doe-Mee-Café op 27 mei om 15.30 uur om meer te horen over Lief & Leedstraten.