Biodanza met Leonoor en Marenthe in Cultuurhuis De Paulus

Heb je wel eens van biodanza en de gunstige effecten daarvan gehoord? Deze dansvorm is afkomstig uit Zuid-Amerika en wordt steeds populairder, ook in Oegstgeest. Op maandagavond, woensdagochtend en donderdagmiddag kan je voor biodanza in Cultuurhuis De Paulus terecht. Op vrijdagochtend is er een groep specifiek voor mensen met Long Covid.

Wat maakt biodanza nu zo bijzonder? Biodanza staat voor de dans van het leven. Het is een vorm van dansen die je weer in contact brengt met je plezier en vitaliteit. Belangrijk is ook dat er wordt gewerkt vanuit positiviteit. Anders dan bij veel andere dansvormen, zijn er bij biodanza geen vaste danspasjes. Voor elke dans krijg je een opdracht en leer je mogelijk wat nieuws. Wel dans je elke oefening op jouw unieke manier, vanuit jouw eigen impulsen. Dat maakt het prettig en voor iedereen toegankelijk.

Positieve effecten
Veel mensen komen naar biodanza voor hun plezier, voor de gezelligheid, om te ontspannen. Maar het mooie van biodanza is dat er al snel positieve veranderingen plaatsvinden in je lichamelijke en geestelijke gezondheid. Dit gaat veelal ongemerkt en is dan ook mooi meegenomen! Zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat er al na een paar maanden biodanza sprake is van een verbetering van je immuunsysteem, een vermindering van stress, een verbetering van je geestelijke gezondheid, een toename van zelfwaardering en zelfvertrouwen en een afname van psychosomatische klachten. Ook prof. Erik Scherder, hoogleraar klinische neuropsychologie, vertelt over de gunstige effecten van dansen (in het algemeen) op onze hersens en ons geluksgevoel.

NIEUW: dansen met Long Covid
Vanaf half januari start Marenthe op vrijdagochtend een dansgroep specifiek voor mensen met Long Covid. Dit is een les waarin elementen van biodanza gecombineerd zijn met principes van Switch2Move: een dansmethode ontwikkeld door Andrew Greenwood, gericht op het stimuleren van de sociale, fysieke en mentale ontwikkeling van mensen met een chronische beperking. Marenthe geeft de les samen met collega Miranda van Keulen. Heb jij Long Covid, houd je van muziek en bewegen en verlang je naar gezelligheid en sociale contacten? Van harte welkom! Meer info en bijzonderheden kun je lezen op de website van Marenthe.

NIEUW: introductiegroep biodanza voor iedereen
Eveneens vanaf half januari begint Leonoor een nieuwe introductiegroep biodanza op de donderdagmiddag. Mooi voor een ieder om zich op deze manier vanaf de basis in biodanza onder te dompelen en zo het plezier en de positieve werking ervan te ervaren.

Docenten

Marenthe de Bruijne
Marenthe faciliteert de groep op woensdagmorgen en de Long Covid groep op vrijdagochtend: ‘’Als trainer en coach op het gebied van natuurlijk leiderschap heb ik helder voor ogen wat de meerwaarde van biodanza is. Ik werk veel met mensen met stress en burn out klachten en ben zelf ook type ‘wandelend hoofd’. Dankzij biodanza kan ik beter bij mijn gevoel, ben meer ontspannen en dat beïnvloedt mijn hele doen en laten op een positieve manier. Ik dans inmiddels ruim 10 jaar en heb er ontzettend veel profijt van: biodanza heeft mijn leven echt verrijkt. Ik geniet ervan het gedachtengoed nu zelf uit te dragen!” Marenthe heeft een achtergrond in de zorg, volgde bij  Andrew Greenwood de cursus Switch2Move, is 56 jaar en woont in Warmond.

Leonoor Pronk

Leonoor Pronk faciliteert met veel plezier de groepen op de maandagavond en donderdagmiddag. Sinds 2018 geeft zij biodanza in Leiden en omgeving en ervaart zij nog meer de positieve werking van biodanza op het leven van de deelnemers, en ook haar eigen leven! Andere opleidingen die Leonoor heeft gevolgd en haar hebben gevormd zijn onder meer Integrated psychotherapie (vijfjarige opleiding lichaamsgerichte psychotherapie) bij Bodymindopleidingen en enkele Tantra-trainingen. Meer dan 25 jaar heeft zij diverse juridische functies vervuld. Sinds enkele jaren ligt de focus in haar leven bij biodanza. Leonoor is 58 jaar en woont in Leiden.

Nieuwsgierig?
Je moet biodanza gewoon doen om te ervaren wat het is! Nieuwe dansers zijn van harte welkom, jong, ‘oud’, man, vrouw: iedereen is welkom in Cultuurhuis De Paulus, Warmonderweg 2, te Oegstgeest. Voor meer informatie, zie  www.biodanzametleonoor.nl en  https://www.marenthedebruijne.nl/biodanza/